چکیده ای از دیدگاه آیت الله العظمی محمد اسحاق فیاض در باره:
افراط گرایی و تروریزم
ترجمه: سرور دانش
منبع: بیانات و توجیهات، آیت الله العظمی فیاض، عراق، چاپ پنجم، ۱۴۳۰ هجری
در شرایط حاضر مهمتر از هر چیز، مبارزه با تروریزم و افراطگرایی در کشورهای اسلامی است. بر همه مسلمانان و به طور خاص بر علما، روشنفکران و اندیشمندان مسلمان است که به طور جدی، متحد و همدست، برای پایان دادن به تروریزم و ریشهکن کردن شریانهای آن و پاک ساختن کشورهای اسلامی از پلشتیهای آن اقدام نمایند. زیرا در سالهای اخیر در میان مسلمانان گروههای تندرو و افراطیای به نام اسلام ظهور کردهاند که در کشورهای اسلامی و غیر اسلامی، به اعمال تروریستی مجرمانه و غیر انسانی دست مییازند و حتی این اعمال را در مقدسترین اماکن یعنی در مساجد و در هنگام برگزاری مهمترین عبادت یعنی نماز نیز به نام اسلام انجام میدهند، در حالی که دین اسلام از آنان و از این اعمال آنان بیزار است. زیرا اسلام بر ضد همه انواع و اشکال افراطگرایی و تروریزم است. اسلام با قاطعیت بینظیری، کشتن افراد بی گناه را محکوم و تقبیح کرده است. خداوند فرموده است: «من قتل نفساً بغیر نفسٍ او فسادٍ فی الارض فکانّما قتل الناس جمیعاً و من احیاها فکانّما احیا الناس جمیعاً»
بدین ترتیب خداوند کشتن یک انسان بیگناه را از بزرگترین جرایم در جهان بشریت و معادل کشتن همه مردم دانسته است و همچنین خداوند متعال احیای یک فرد انسان را بزرگترین خدمت به بشریت و معادل احیای همه مردم تلقی کرده است. علاوه بر این، اسلام همه انواع مُثله کردن حتی در میدان جنگ را تحریم کرده است و از همین رو اگر مسلمانی، دشمنش را به قتل برساند، برای او مُثله کردن مقتول جایز نیست، مثل این که سرش را یا دست و پایش را قطع کند یا چشمانش را بیرون آورد و یا شکمش را بشکافد. همه این نوع اعمال در شریعت اسلام جایز نیست و دین اسلام مردم را از هر نوع ظلم و تجاوز منع میکند و به عدالت، انصاف، رأفت، مهربانی و انسانیت فرا میخواند. اما این گروه گمراه، در میان مسلمانان بلوا، آشوب، تفرقه و کشمکش ایجاد کرده است. از همین رو بر اصناف مسلمین مخصوصاً علما، روشنفکران، اندیشمندان، دولتمردان و سیاستمداران است که به منظور ریشه کن کردن این غده سرطانی از پیکر امت اسلامی، یکدست و یکصدا و از هر وسیله ممکن، مثل تشدید فعالیتهای تبلیغاتی دیداری و شنیداری و چاپی بر ضد جرایم این گروه باغی گمراه و خارج از اسلام و حتی از استعمال قوه و تطبیق سریع شدیدترین مجازاتها بر این مجرمان استفاده نمایند. مسئولیت همگان در برابر خداوند و در برابر ملتها ایجاب میکند که در مورد مبارزه با این غده سرطانی و قطع آن از پیکر امت، از هیچ کوشش و تلاشی دریغ نورزند تا پیکر امت اسلامی از پلیدی این غده، پاک گردد. هر نوع تساهل و تسامح در برابر تروریزم، به فاجعهای غیر قابل جبران میانجامد. زیرا هر نوع کوتاهی در برابر آن باعث میشود که این بیماری همه پیکر امت را فرا گرفته و آن را از داخل و خارج بپوساند.
پدیده افراطگرایی و تروریزم از یک سو در میان مسلمانان اختلاف و تفرقه و از سوی دیگر رعب و وحشت ایجاد میکند و در نتیجه موجب میشود که اوضاع، در کشورهای اسلامی ثبات و استقرار پیدا نکند و امنیت ایجاد نشود و بیگناهان کشته و اختطاف شوند.
این پدیده از سوی دیگر بهانه و وسیلهای میشود برای ورود دشمنان به کشورهای اسلامی، گاهی با این بهانه که مسلمانان از تسلط بر تروریستها ناتوان هستند و گاهی هم با این بهانه که دین اسلام خود پدیدآورنده و تشویق کننده افراطگرایی و تروریزم است و هدف اصلی از همه این نوع اتهامات تند و بی رحمانه، منهدم ساختن افکار اسلامی و فرهنگ انسانی آن و گمراه ساختن مسلمانان و ترویج افکار انحرافی و جلوگیری از پیشروی اسلام در جهان و گسترش روش و شیوه انسانی آن است.
بر اساس دلایل یاد شده است که یک بار دیگر تأکید میکنیم بر این که بر دانشمندان، فرهنگیان و اندیشوران است که صفوف خود را در مبارزه علیه این گروه گمراه و خارج از اسلام و انسانیت، فشردهتر سازند و گام به گام و با پوشش تبلیغاتی سنگین در رسانههای صوتی و تصویری و چاپی و با زبانهای مختلف، بر ضد همه اشکال افراط گرایی و تروریزم در کشورهای اسلامی مبارزه نمایند و هر نوع عمل مجرمانه این گروه گمراه را در هر مکان و با هر وسیله ممکن به شدت محکوم و تقبیح کنند.
همچنین بر همه حکومتهای اسلامی است که از همه تدابیر، امکانات و وسایل لازم برای تسلط بر این گروه باغی و قطع شریانها و بنیادهای آن استفاده کنند. زیرا این پدیده شوم همچنان که خطری بر اسلام و مسلمین است، بر علیه خود حکومتها نیز یک خطر جدی میباشد. از این رو مسئولیت حکومتهای اسلامی در برابر خدا و در برابر ملتها این است که در میان خود هماهنگیهای امنیتی و اطلاعاتی و مرزی ایجاد نمایند و از ملتها بخواهند که در کشف لانهها و شناسایی سران آنان همکاری نمایند و شدیدترین مجازاتها را بدون هیچگونه رأفت و یا تردید و تساهل و با کمال قاطعیت و جدیت بر آنان تطبیق کنند. زیرا هر نوع تساهل و تسامح با آنان باعث تشویق آنان میشود.
از آنچه گفته شد روشن میگردد که تقسیم اسلام به «اسلام میانه رو» و «اسلام بنیادگرا» یک اشتباه بزرگ است و حقیقت ندارد. زیرا اسلام واقعی در حقیقت همان اسلام معتدل و میانه رو است که در کتاب و سنت بیان شده است. اما اسلام بنیادگرا و افراطی به طور کلی خارج از اسلام است و هیچ ارتباطی به اسلام ندارد. زیرا بسیار روشن است که اسلام بر ضد همه اشکال و انواع اندیشه بنیادگرایی تروریستی است و منشأ چنین تقسیمی، نادانی و ناآشنایی با اسلام و نظام آن است.
با سلام و احترام خدمت دانشمند فرهیخته ، معاونت دوم ریاست جمهوری کشور جمهوری اسلامی افغانستان جناب آقای دانش؛
اینجانب حسن توسلی سردبیر مجله «رسالت» مرتبط به دفتر مرجعیت حضرت آیت الله العظمی سید محمد تقی مدرسی – نمایندگی مشهد مقدس – از جناب عالی تقاضا مندم که اگر صلاح میدانید ، این نوشته زیبا از مرجع عالیقدر جهان تشیع حضرت علامه فیاض (حفظه الله) را با ترجمه جناب عالی در شماره دوم این مجله چاپ کنم.
منتظر اجازه حضرت عالی هستم.
حسن توسلی: ۰۰۹۸-۹۳۷۰۸۰۱۴۰۸
hassan.tawaseli@gmail.com
resalat-magazin@gmail.com
با تشکر.